tisdag 29 mars 2011

Odla gamla köksväxter

I somras gick jag en kurs som Sesam och Länsstyrelsen Gävleborg anordnade. Odla gamla köksväxter. Det var ju inte det optimala året att odla på men det gick.


Kursen hölls hos ett par i Flor. De hade plöjt och harva en liten plätt på sin åker precis i anslutning till huset. Vi var ganska många i starten men en efter en knoppade av. Har ingen aning varför. Till slut blev vi ett tiotal som blev kvar och trogna. Vi hade några träffar och vi träffades även för att rensa ogräs. Ogräs i massa! Kvickrot såklart. Tänk alla kvickrotsplantor som både plöjdes och harvades. Små, små bitar överallt! Vi tog det värsta men gav upp, det var ingen idé. Vi hade hållit på ännu i sådant fall!


Vi hade föredrag av Agneta Börjeson, Jordbruksverket. Hon berättade lite om Sveriges trädgårdshistoria, om ärtor och bönor, även regler för utsäde och odling i allmänhet. Superintressant!

När kursen var slut fick vi med oss utsäde på trädgårdsmålla, mangold, potatis, ärtor och bondbönor. I år ska jag så och sätta lite av vårt svenska kulturarv.

Inga kommentarer: